23 Kasım 2009 Pazartesi

Şirincede, bir şirin kaçamak.


      Belki de üç nesle ev işlerinde eşlik etmiş olan hamur teknesi,  bu satırları  yazmaya çalışırken hemen sağ yanımda şahitlikte. Taş bir sedirin üzerinde, bahçeyi donatan mandalin ağacının müsaade ettiğince şirince vadisine bakıyorum. İnce bir son bahar serinine inat parlak sonbahar güneşi aydınlatıyor zeytinlikleri. Şirince dik bir yamaca oturtuluvermiş. Her biri oyuncak gibi küçücük rum evleri bir birinin dibi sıra sıralanmış. Dar,dik taş sokaklar iki kişinin yan yana geçebileciği kadar genişlikte. Sarmalıyor şirince insanı. Samimi ve şahsiyetli bir yerleşke. Çok fazla biz kokmuyor önceki medeniyeti daha bir hatırlatıyor. Tarihi iki kiliseye karşılık bir adet camisi var. Tabii ki talep kiliseye cami yerel halk için. bu iç içe girmiş medeniyetler curcunası ilginç bir gizem hissettiriyor. Biraz hayalci bir gezgin için yazılacak çok hikayeler çıkıverecekmiş gibi. Gebe bir atmosfer yani. Doğumu uzak ama gebelik belirgin. Bu muhteşem havayı her yarıktan fışkırtılmış, ticari atmosfer bozuyor sadece. Harika bir ahşap konak şaraphane, huzur içinde ölmeyi hayalleyebileceğiniz bir bahçe ise gözlemeci kokularında.
            Pansiyonumuz bahçesinde oturmak bile o hayulanın içinde olmaktan hoş geliyor ruh halime. İki bülbül karşılıklı aşk şarkılarıyla çınlatıyor bahçeyi. Uzaktan köylülerin bahçelerinde çalışırken çıkardıkları sesler belli belirsiz katılıyor aşk şarkılarına. Romantizm ve realizm kol kola. O an için dinlenmekte olan ruhuma zeytin bahçelerinin çalışkanlığı şiir gibi geliyor. Havada belli belirsiz zeytin yağı kokusu asılı duruyor. Rahatsızlık verici olmaktan uzak ama kendini de unutturmuyor. Oksijen dolu hava, zeytin yağı kokularına yeni yeni yakılmaya başlanan odun ocaklarının kokusu da eklenince çocukluğumun köy hatıraları tamam oluyor. Belki bunca gezerken aradığımız o eski tadlar. Belkide yeni biyer değil aranan, kafamıza bir şekilde yerleşmiş eskilerimizi arıyoruz. Umarım aradığımız her neyse ömür boyu bulamayızda gezmeye devam ederiz. 
not:Bu yazı için kullanılan fotoğraf internetten alınmıştır. Çekenin ellerine sağlık. Basit yazımı güzelleştirmemde çok yardımı oldu.Teşekkürler.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oteller